Australian Lunar Coins

Ett av de vanligaste numismatiska guldmynten som folk köper är Australian Lunar Coins. Mycket pga att det tillverkas en ny Lunar Serie varje år och att dom kommer med olika djur på baksidan.

Guldmynt Lunar Häst

Dessa mynt finns i följande storlekar/vikter. 1/20 Oz, 1/10 Oz, 1/4 Oz, 1 oz, 2 oz, 10 oz, 1 kilo. Tänk på att för vissa utav dessa mynt så tillkommer inte bara guldvärdet för myntet men även ett samlarvärde. Speciellt för de lite äldre mynten. Det Australiska Lunar myntet från de senaste 10 åren som har högre värde är från 2000 year of the dragon (Drakens år).

Här kommer några utav de föregående års lunarmynt.

1996 Råtta

1997 Oxe

1998 Tiger

1999 Kanin

2000 Draken

2001 Orm

2002 Häst

2003 Get

2004 Apa

2005 Tupp

2006 Hund

2007 Gris

Och så börjar det om igen. Mynten har på framsidan en bild av Drottning Elisabeth den II. Där står det även vad myntet har för nominiellt värde.

På baksidan så finns då dom 12 djuren som är byggt på kinesisk lunar kalender.

Finns flera ställen i Sverige där ni kan köpa dessa mynt. Några utav de större är Tavex, Libertysilver men även på Tradera. Tradera kan man ibland göra lite fynd på fast det är inte så ofta dessa mynt är till salu där.

Dessa Lunar Coins går även att köpa i silver. Så vill man inte köpa för så mycket men ändå vill ha myntet så är det i de flesta fall även möjligt att köpa dom i silver. Då blir ju priset mycket billigare för själva myntet. För tittar vi på Guldpriset så ligger det på ca 300 kr / gram (2010-11-02) och priset för silver ligger på ca 4 kr / gram (2010-11-02). Och det blir ju en väldig skillnad om man ska köpa ett mynt på 1 Troy Ounce (ca 31 gram)

Lunar Legend

Enligt en Kinesisk legend så bråkade dom 12 djuren en dag om vem som sklle leda årscyklerna. Gudarna blev ombedda att avgöra och dom höll en tävling:
Tävlingen gick ut på att den som först nådde motsatt sida på floden kommer att bli den första. Och resterande av platserna kommer att delas ut i respektive ordning.
Alla 12 djuren samlades på strandbanken och hoppade i. Utan att veta det så satte sig råttan på Oxens rygg. Precis när Oxen skulle hoppa upp på andra sidan så hoppade råttan av oxens rygg och vann loppet. Grisen som var lat kom sist. Det är därför som råttan är den första i cirkeln, därefter kom oxen och sist kommer grisen.

Här kommer några bilder på dessa mynt.

2000 – Drakens år

Här kommer en bild från årsupplagan 2000 vilket är Year of the Dragon (drakens år). Här ser ni en av sidan på myntet, framsidan är i princip alltid den samma.

Guldmynt - Lunar Draken år

Lägger även upp ett silvermynt från samma år. Mer om silvermynt på Silvermynt och värdet på silver

Lunar silvermynt - Drakens år 2000

Lägger även upp ett guldmynt från 2001. Som är ormens år.

Guld lunar mynt - Ormens år