Canadian Gold Maple Leaf

Tänker man på lönnträd och lönnsirap så tänker många på Kanada. Och dä är det ju självklart att det ska finnas ett löv från ett lönnträd på Kanadensiska guldmyntet.
Därav namnet Canadian Gold Maple Leaf. Detta är ett av de renaste guldmynten på marknaden. De Canadian Gold Maple leafs som släpptes innan 1982 hade en renhet på .999. Vilket är verkligen högt.

Därefter så höjdes renheten ytterliggare på guldmynten till .9999 (Vilket är 24 karat rent guld).

Guldmynt - Canadian Gold Maple Leaf

Kanadensiskt Gold Maple Leaf guldmynt

Canadian Gold Maple Leaf guldmynten var de första guldmynten som kom ut på marknaden för samlare efter Krugerrand. Mynten finns i vikterna 1/20 oz, 1/10 Oz, 1/4 Oz, 1/2 Oz och 1 Oz. Under 1994 så kom det även ut 1/15 oz Canadian Gold Maple leaf guldmynt. Men det slutade dom med snart.

För några år sedan så sälppte även Royal Canadian Mint (dvs mynttillverkaren i Kanada) ett jubileumsmynt av Canadian Gold Maple Leaf som hade en vikt på 100 kg. Jubileumsmyntet har en diameter på 50 centimeter och en tjocklek på ca 3 cm. .
Självklart finns dem att beställa från myntverket men då får ni räkna med att betala ett par miljoner dollar (2007 så låg priset på ca 2.5 – 3 miljoner dollar. Detta har gått upp de senaste åren pga guldpriset har ökat).

Canadian Maple Leaf finns även i Silver och Palladium. Men det skriver vi inte så mycket här om då vi fokuserar på Guldmynt.

Eftersom det är rent guld i guldmynten så är dessa mynt väldigt lätta att repa och kan även få små fel när dom ligger i förpackningar om förpackningarna skakas eller skickas fram och tillbaka. Så se till att köpa ett i separat förpackning som inte har några repor och skråmor.

Guldmynt Maple Leaf från Kanada