Danska guldmynt

Sparande i form av guldmynt blir allt mer populärt, och kan även generera en del pengar. Man behöver dock inte hålla sig till svenska mynt när det gäller samlande, utan även andra länder har en hel del att erbjuda. Det räcker att man tittar på vårt grannland Danmark för att hitta en guldgruva av gamla mynt som både är värdefulla historiskt såväl som ekonomiskt.

I Danmark har man genom tiderna varit ganska duktig på att ge ut jubileumsmynt, och händelsevis i guld. Detta har lett till att det finns fler mynt på den danska guldmarknaden än på den svenska. Ett väldigt populärt samlarmynt som utkommit under senare år i Danmark är det från Dronning Margrethes 70-årsdag, när ett speciellt guldmynt präglades enbart för denna händelse. Även för andra särskilda händelser i landet har det präglats speciella guldmynt, vilket gör att Danmark skiljer sig en del från Sverige.

När det kommer till historiska mynt är det framförallt två stycken från Danmark som utmärker sig. Dessa två är ett 10-guldkronermynt med Christian X, och ett 20-kronermynt med Christian IX. De mynt som har sålts i dessa serier är från åren mellan 1913-1917. 10-kronermyntet tillverkades endast år 1913 och 1917, och är därför lite extra sällsynt.

Den Danska Nationalbanken har under åren haft innehav av många av dessa guldmynt, och släpper dem på marknaden när de så anser vara berättigat. För tillfället finns 20-kronermynten från 1913, 1915, 1916 och 1917 ute till försäljning, men några mynt från 1914 är inte planerade att släppas till allmänheten. Det som gör många av dessa historiska danska mynt så speciella är att de ofta inte varit ute på den öppna marknaden, utan enbart varit i den Danska Nationalbankens ägo. De är visserligen hanterade av banken, men har aldrig varit i omlopp ute i samhället.

Vill ni se guldpriset i danska kronor så kan ni besöka guld-pris.se som dagligen uppdateras med priset på guld.

1 tanke kring ”Danska guldmynt

  1. Tony Lindstein

    Hej,

    Jag har ärvt en danskt guldmynt 20 kr från 1909 Fredrik VIII.
    Har det något värde?

Kommentarer är stängda.