Dukat guldmynt

Nya sparformer dyker hela tiden upp på dagens marknad, men något som funnits sen urminnes tider är sparande i form av guld. Eftersom guld anses vara ett solitt värde, som i princip aldrig sjunker utan snarare alltid stiger, har det blivit allt mer populärt. Även det faktum att man sparar pengar i något faktiskt och inte i papper, aktier eller saker som man inte kan ta på på samma sätt, gör även att många känner sig säkrare genom att spara i guld.

Alla har dock inte råd att köpa sig en guldtacka, men det finns andra sätt än så att spara i guld. Genom historien har det funnits en mängd olika sorters valutor, mynt och sedlar. Ett av de mest kända är dock dukaten, kanske dels genom alla de historier och berättelser där dessa mytomspunna pengar figurerat. Dukaten var ett internationellt guldmynt som var gångbart i större delar av världen. Detta mynt präglades på olika håll runtom i världen, och tillverkades första gången 1284. Till Sverige kom myntet lite senare, och första gången som en dukat präglades i Sverige var år 1654.

Anledningen till att dukater kunde fungera internationellt var för att det var reglerat hur mycket de skulle väga, och att man därför alltid visste hur mycket en dukat vägde, och således också hur mycket myntet var värt. I slutet på 1600-talet reglerades också dukatens renhet, och alla dukater skulle hädanefter präglas endast av guld som innehade ett visst antal carat, något som tidigare inte varit reglerat.

Dukatens olika användningsområden och stora spridning i antal, gör att det är ett populärt samlingsmynt runtom i världen, och ger det även en annan dimension av att spara, eftersom det finns så många olika varianter av myntet.

Att investera i guld och guldmynt anses vara ett säkert och långsiktigt sätt att spara pengar. Detta för att guldet historiskt sett alltid har ökat i värde, men att det gör det gradvis och över tid.