Guldmynt American Eagle

Redan av namnet så kan man förstå att guldmyntet kommer från USA. Detta guldmynt kom först ut 1986 och var en av många guldmynt som kom ut under 80-talet. Innan dess fanns det i princip bara Krugerrand guldmynt. Krugerrand guldmynten hade 80-90 % av guldmyntsmarknaden.

American Gold Eagle – Guldmynt från USA

Fakta om guldmyntet American Gold Eagle. Det nominiella beloppet för 1 troy OZ American Eagle ligger på 50 USD. Så det är ju idag långt under vad guldvärdet är för myntet.
Idag går ett gram guld på ca 300 kr (2010-11-03) och då dessa guldmynt innehåller ca 31 gram rent guld så blir guldvärdet på myntet ca 9000 kr. Och räknar man om det i dollar så ligger dollarkursen på ca 6.70 SEK / USD. Vilket blir 9000 / 6.700 = 1343 USD per American Eagle.

Så vad finns det på myntet, på ena sidan så finns det en bild på Lady Liberty och på andra sidan så finns det en bild som är skapad av Miley Busiek som föreställer en Örn som bär på en gren från ett olivträd. Örnen flyger ovanför nästet och i nästet så finns det en kvinnlig örn och hennes ungar.

Framsidan av American Eagle guldmynt
American Eagle - Guldmynt framsidan

Baksidan av American Eagle guldmynt

American Eagle guldmynt baksidan

Lägg märke till detaljerna och bara se hur fint myntet är.

De Gold Eagles som trycktes från 1986 – 1991 är daterade med romerska tecken. Efter 1991 (dvs 1992) så byttes detta ut med att markera årtal på vanligt sätt. Dvs med vanliga siffror.

Gold Eagle är inte rena guldmynt utan dom är till 91.67 % rent guld och resten av vikten är en legering av silver samt koppar.

Mynten finns i följande valörer.

1/10 Troy Ounce. Där är beloppet på myntet skrivit till 5 USD. Men guldvikten är 3.1 gram rent guld.

1/4 Troy Ounce. Här är det nominiella beloppet skrivit till 10 USD men guldet väger ca ca 8 gram.

1/2 Troy Ounce mynt. Dessa börjar bli lite större och har en diameter på 2.7 cm med en tjocklek på ca 2.24 millimeter. Vikten är 16.965 gram men det är inte rent guld.

1 troy Ounce mynt. Dessa är de verkliga Gold Eagle och det nominiella beloppet ligger på 50 USD. Vikt på 33.930 gram varav rent guld ligger på ca 31 gram (dvs 1 Troy Ounce Guld).

Har ni ett Gold Eagle mynt eller vill köpa ett Gold Eagle guldmynt så finns det att köpa eller beställa via välsorterade mynthandlare, även online. Men tänk på att se vad guldpriset ligger för dagen för ni vill inte betala för mycket för mynten. Det kan vara så att mynten är eftertraktade och därför så kan kostnaden för guldmyntet ligga högre än vad guldmyntets guldvärde är.

Gold Eagle är ett väldigt vackert guldmynt och även detta är ett måste i en guldmyntsamling.