Guldmynt Karoliner

Karoliner var mynt som fanns under 1600-, 1700-, och 1800-tal i Sverige. Mynten såg något olika ut, och präglades på olika sätt, men den mest kända karolinen var den som var tillverkad av guld. Dessa mynt var präglade av äkta guld, och var faktiskt det sista svenska guldmyntet som präglades i Sverige innan valutan skiftade till kronor.

Dessa guldkaroliner präglades bara under fyra år, nämligen mellan 1868-1872. Under år 1870 präglades dock inga av dessa mynt alls, och utgivningsåren av just dessa guldmynt måste därför räknas till några av de färre i svensk historia. Guldkarolinerna var även tänkta att fungera som internationell valuta, och fungerade även under en tidsperiod som betalningsmedel i Frankrike. På dess baksida kan man även märka denna internationella tanke, då myntet har präglats med texten ”10 francs”, vilket var dess värde utomlands.

Guldkarolinerna ses också som några av de mest sällsynta svenska mynten, dels på grund av deras korta utgivningstid, samt att de överlevt genom de perioder med höga guldpriser som passerat under årens lopp. Ödet för många mynt förr i tiden var nämligen nedsmältning och försäljning, för att ge lite extra pengar i kassan för dess ägare. Att dessa mynt lyckats överleva så pass länge gör dem därför extra värdefulla och unika i sitt slag.

Det som ytterligare gjort dessa mynt kända och uppmärksammade är deras sällsynta utseende, som prisas av många samlare och kännare runt om i landet. Guldkarolinernasbaksida är nämligen något extra och anses av många vara det allra vackraste svenska guldmyntet, något som självklart även det har ökat myntens popularitet.

1 tanke kring ”Guldmynt Karoliner

  1. Kjell Nilsson

    Svenska guldmynt i form av Karoliner har jag alltid velat äga några stycken av. Får nog vänta tills guldpriset har gått ner lite innan jag köper några stycken.

Kommentarer är stängda.