Om grundämnet guld

Guld har använts för att göra smycken ända sedan 4000 år före Kristus. Den ädla metallen är omtalad och har varit eftertraktad under mycket, mycket lång tid. Det är just guld man hittar i slutet av regnbågen och på senare år har man till och med talat om det i syfte att behandla cancer. Men vad vet vi egentligen om själva metallen och grundämnet guld?

Har många användningsområden

Som nämnt ovan har man gjort smycken av guld i många tusentals år, och faktum är ungefär 70 % av allt utvunnet guld går till smycken. Men det finns många fler användningsområden än så.

Elektroniska produkter

Till exempel är det vanligt att hitta i elektronik, bland annat i mobiltelefonen eller datorn du läser den här texten på. Guld är mycket tacksamt att ha i kretskorten eftersom det låter elektroner färdas mycket snabbt. Det finns idag många entreprenörer som sysslar just med att utvinna guld från använda elektroniska produkter.

Smide och industri

Guld har även egenskaper som gör det mycket omtyckt inom industrin och för smide. För industrin är det av stor betydelse att ädelmetallen har mycket svårt att rosta. För smide är det faktum att ett enda gram guld kan smidas ut till ett guldblad som är 1 kvadratmeter stort, mycket användbart.

Hur mycket guld finns det?

I hela världen räknar man med att det finns strax över 200 000 ton av den ädla metallen. 158 000 av dessa är redan utvunna, medan man ungefär 50 000 ton tros finnas kvar att leta fram. Skulle man ta det guld som hittills har utvunnits och smälta ner det till en stor kub, skulle den bli ungefär 20 meter per sida.

Priset för den gigantiska kuben? I runda slängar hade den kostat kring 2 000 miljarder kronor att köpa. Även om guld i sig inte direkt generar något större värde, vore det minst sagt en tung investering.