Varför köpa guldmynt

Ja, ni kanske sitter just nu och förunderar över varför ni ska köpa eller sälja era guldmynt. Funderar ni på att köpa guld så tycker jag helt enkelt att ni ska göra det i guldmynt form istället. Detta pga ett par olika anledningar men dessa är några utav dom.

Köper ni nya guldmynt så kommer ni oftast att få betala vad myntet kostar i rent guld. Så väger guldmyntet 1 Oz (1 Troy Ounce är ca 33 gram) så köper ni guldmynt istället för guldtackor så får ni oftast ett fint mynt istället för en gammal trist guldtacka.

Inget fel på guldtackor men ett mynt är mycket finare än en vanlig tacka.

En annan sak är att ju äldre guldmyntet blir ju mer går det upp i pris. Inte bara om guldpriset går upp men även ju sällsyntare ett guldmynt är ju mer går går det upp i pris. Detta gäller tyvärr inte för alla mynt men vissa guldmynt går upp rätt så kraftigt i pris. Om vi tar ett exempel som om man 2002 köpte ett Australiskt Lunar guldmynt på 1 oz för Year of the Dragon (Drakens år) från 2000 så kostade detta ca 4800 kr. Guldet stod i ca 130.000 kr för ett kilo och ett Troy Ounce gick på ca 4200 kr. (Fick betala lite extra för myntet). Idag så säljs sådana mynt för ca 20.000 kr. Om jag tittar på guldpriset på guldpriset sidan så hittar jag att priset för ett gram guld är ca 290 kr (2010-11-01) och då blir ju ca 33 gram 33 * 290 = 9570. Så även om guldvärdet på myntet ligger på ca 10.000 så kan man idag sälja samma mynt för ca 20.000 kr (det är det marknadspriset ligger på). Om man hade tagit en vanlig guldtacka så hade guldpriset på denna guldtacka varit på ca 10.000 kr. Så i detta fall så gjorde man en vinst pga att man köpte ett guldmynt istället för en guldtacka på 10.000 kr. Annars hade värdet på guldet bara stiget med den procentsats som guldet har stigit med dom sista åren.

Det är en av anledningarna till varför man ska köpa guldmynt istället för guldtackor.

En annan anledning är att guldmynt är vackrare än trista gamla guldtackor.

Har man mycket pengar så kanske man inte vill köpa riktigta guldtackor utan då kanske man ska köpa investeringsguld. Dvs man köper guldcertifikat och då slipper man ha guldet hemma. För guld tar både plats och man måste ha det antingen på banken eller skaffa sig ett eget kassaskåp (beroende lite på vilken försäkring man har).

Har ni funderingar kring att investera i Guld och guldmynt så tycker vi att ni ska besöka vår sida guldmynt.nu och läsa mer om att investera i guld och även andra former av värdepapper och råvaror.

Kanske lite för er att tänka på om ni tänkt antingen köpa guldmynt eller guldtackor.

1 tanke kring ”Varför köpa guldmynt

Kommentarer är stängda.